Какво означава
Холестеролът е бяло мазно вещество, което представлява съединение от групата на мазнините (стеролите). Той е изключително важен за структурата и функцията на всички клетки в организма: участва в изграждането на клетъчната мембрана, предшественик е на някои хормони /надбъбречни и полови/, необходим е за синтеза на витамин Д, свързва токсични продукти в храносмилателната система, улеснява движението на мастните киселини в организма.Холестеролът се пренася чрез кръвта. За целта се свързва със специални белтъци (протеини). Образуваните съединения се наричат липопротеини. Те са два основни типа – HDL (с висока плътност) или „добър” холестерол и LDL (с ниска плътност) – „лош” холестерол, които действат в противоположни посоки.
„Добрият” холестерол отнася мазнините от кръвоносната система към черния дроб. Там те се използуват за синтез на жлъчни киселини, които се изхвърлят от тялото. Колкото повече е неговото количество, толкова рискът от мастни стеснения и запушвания на кръвоносните съдове е по-малък.
„Лошият” холестерол отнася мазнините от черния дроб, където се произвеждат, до останалата част на тялото. Повишеното ниво на „лош” холестерол води до натрупване на мазни отлагания по вътрешната стена на кръвоносните съдове. След като се окислят те образуват плаки, стесняват кръвоносните съдове и дори могат напълно да ги запушат.
Причини
Черният дроб образува 70-80% от необходимия ни холестерол. Останалият се набавя чрез храната от животински произход – тлъсто месо, яйца, млечни продукти.Важно е да се знае, че повишеният холестерол не води до конкретни симптоми или оплаквания и най-често съдовите заболявания настъпват неочаквано и внезапно. Затова нивото на холестерола в кръвта трябва да бъде проследявано редовно.
Причините за повишеното ниво на холестерола са различни и зависят от начина ни на живот, през фамилната обремененост до наличието на други заболявания, които могат да доведат до нарушение на мастната обмяна. За това говори фактът, че има и деца, и вегетарианци с висок холестерол.
В началото това повишаване е преходно, но с времето става постоянно и се нарича хиперхолестеролемия.
Препоръчителни нива на холестерола в кръвта
Следните нива на холестерол и триглицериди се приемат за нормални:Общ холестерол | под 5 ммол/л |
LDL холестерол | под 3 ммол/л |
HDL холестерол | над 1 ммол/л |
триглицериди | под 2 ммол/л |