Повишен холестерол

Какво означава

Холестеролът е бяло мазно вещество, което представлява съединение от групата на мазнините (стеролите). Той е изключително важен за структурата и функцията на всички клетки в организма: участва в изграждането на клетъчната мембрана, предшественик е на някои хормони /надбъбречни и полови/, необходим е за синтеза на витамин Д, свързва токсични продукти в храносмилателната система, улеснява движението на мастните киселини в организма.
Холестеролът се пренася чрез кръвта. За целта се свързва със специални белтъци (протеини). Образуваните съединения се наричат липопротеини. Те са два основни типа – HDL (с висока плътност) или „добър” холестерол и LDL (с ниска плътност) – „лош” холестерол, които действат в противоположни посоки.
„Добрият” холестерол отнася мазнините от кръвоносната система към черния дроб. Там те се използуват за синтез на жлъчни киселини, които се изхвърлят от тялото. Колкото повече е неговото количество, толкова рискът от мастни стеснения и запушвания на кръвоносните съдове е по-малък.
„Лошият” холестерол отнася мазнините от черния дроб, където се произвеждат, до останалата част на тялото. Повишеното ниво на „лош” холестерол води до натрупване на мазни отлагания по вътрешната стена на кръвоносните съдове. След като се окислят те образуват плаки, стесняват кръвоносните съдове и дори могат напълно да ги запушат.

Причини

Черният дроб образува 70-80% от необходимия ни холестерол. Останалият се набавя чрез храната от животински произход – тлъсто месо, яйца, млечни продукти.


Важно е да се знае, че повишеният холестерол не води до конкретни симптоми или оплаквания и най-често съдовите заболявания настъпват неочаквано и внезапно. Затова нивото на холестерола в кръвта трябва да бъде проследявано редовно.


Причините за повишеното ниво на холестерола са различни и зависят от начина ни на живот, през фамилната обремененост до наличието на други заболявания, които могат да доведат до нарушение на мастната обмяна. За това говори фактът, че има и деца, и вегетарианци с висок холестерол.
В началото това повишаване е преходно, но с времето става постоянно и се нарича хиперхолестеролемия.

Препоръчителни нива на холестерола в кръвта

Следните нива на холестерол и триглицериди се приемат за нормални:
Общ холестеролпод 5 ммол/л
LDL холестеролпод 3 ммол/л
HDL холестеролнад 1 ммол/л
триглицеридипод 2 ммол/л

Как ви помага Плантабен

На всички хора, чийто резултати от изследвания сочат нива на холестерола и триглицеридите над тези стойности, се препоръчва намаляването на мазнините в храната. При това целта е не временна диета, а обща промяна на хранителните навици. Ежедневният прием на достатъчно количество растителни фибри осигурява от една страна свързване в червата на холестерола, внесен с храната, и изхвърлянето му навън. От друга страна растителните фибри имат способността да свързват жлъчните киселини, попаднали в червата със жлъчката. В противен случай, като се резорбират чрез чревната лигавица в кръвта и попадат в черния дроб, голяма част от жлъчните киселини се превръщат в холестерол.