Легендата за Акай Бери

Акай бери е малък лилав плод с големината на череша, който расте в дъждовните гори на Амазония на палмовите дървета от рода Евтерпа (Euterpe oleracea). Вкусът му определят най-често като комбинация от къпини и ядки. Макар и сравнително непознат за нас, местното население от векове се възползва от медицинските му качества.
Акай бери (Acai Berry)

Произход и история на Акай бери

Според легендата, преди векове едно от индианските племена, което обитавало земите около устието на река Амазонка в Североизточна Бразилия (там, където днес е разположен съвременният град Белѐм (Belém) преживявало трудни времена. Екваториалната гора не можела да осигури достатъчно храна за всички, ширели се глад и конфликти за ограничените ресурси. Върховният вожд взел решение изкуствено да намали населението и повелил всяко новородено дете да бъде убивано, включително и детето на любимата му дъщеря Йаса.

Йаса била съкрушена. Дни наред плакала безутешно в дома си. Един ден тя чула от гората детски плач. Младата Йаса веднага тръгнала да търси плачещото дете и навлязла дълбоко в гората.

Вместо дете тя открила огромна палма, извисяваща се сред другите дървета и покрита с изобилен плод. Йаса осъзнала, че ако хората й знаеха за тези плодове, нямаше да гладуват и детето й щяло още да е живо. Разтърсвана от плач, тя паднала и издъхнала от мъка. Така и намерили тялото й – паднала пред огромната палма, отрупана с вкусни лилави плодове. Старият вожд решил, че дървото трябва да напомня на всички за изгубената му дъщеря и назовал палмата Акай (Йаса, но наобратно), което буквално означавало "плодът, който плаче". Благодарение на новооткрития източник на храна избиването на деца спряло и племето оцеляло.
През 1616 г. португалския капитан Франсиско Калдейраш де Кастело Бранко изгражда военната крепост Forte do Presépio (сега крепостта Кастело), за да защити региона от нападенията на френски, холандски и английски пирати. Заедно с европейците идват и и инфекциозните болести, които на практика причиняват смъртта на 9/10 от коренното население, което не притежавало имунитет срещу тях. Малката индианска общност край Белем оцелява, най-вече благодарение на имуностимулиращите качества на плодовете на Акай. Оттогава насам бразилците ползват Акай бери като енерго- и имуностимулиращо допълнение към традиционната си диета.
Това е легендата за Акай Бери.
А за това какво е Акай Бери днес като супер продукт четете ТУК